www.tarkinvestor.ee -> Maailm ja mõnda

Maailm ja mõnda > Räme sõim kommentaariumites
< Tagasi foorumi "Maailm ja mõnda" teemade indeksisse uus teema >   vasta >

kristjan.lepik / TI / Postitused: 23920
27 Nov 2008 14:11
Vasta viitega
Vasta

Memokraat kirjutab oma blogis:
Juba nädalaid ripub Delfi kommentaariumis üleval kommentaar, mis nimetab minister Urve Palot "litsikeseks", kuid toimetajaile see muret ei tee. Olgugi, et tegemist on solvanguga, mis tavaelus tooks kaasa kohtuasja, klõbistab ennast "doktoriks" nimetav kommentaator ilmselt seniajani kommentaariumides, mida pähe tuleb ja meediakanalid võtavad vastu raha klikkide eest, mis on tehtud tänu temale.

Asi pole loomulikult konkreetses juhtumis, vaid veenvas näites, et veebiväljaanded ei suuda tagada Eesti Vabariigi seaduste kehtimist. Ei tööta ei paljuräägitud "notice and take down" poliitika, "hea tava lepped" ega ka toimetuse enda võime kommentaaridest roppe solvanguid maha kustutada. Kuna sedasorti kommentaarid on massilised, ei aita ilmselt ka üksikud politseisse kaebamised.

Tuleb tunnistada, et lugesin ka kunagi kommentaare veebis - eriti kui delfis oli see võimalus, et sai reastada kommentaare antud hinnete järgi, selliselt sai kiirelt tuvastada rahva meelsuse mingi uudise suhtes.

Kuid juba mõnda aega pole enam kommentaaride lugemisega tegelenud, sest jutt on seal ikka väga rämedaks läinud, midagi huvitavat ei leia ja suures osas labane rämetsemine.

Seaduse silmis peaks iga solvang olema internetiruumis olema samamoodi karistatav nagu näost-näkku öeldes? Aga miks siis selline jura edasi toimub?

Mulle tundub, et tarkinvestori mudel (registreerumine isikukoodiga, kõik selgelt vastutavad oma sõnade eest) toimib väga hästi - miks ei võiks see nii olla igalpool?

Mis te arvate?

Edson / Kasutaja / Postitused: 76
27 Nov 2008 14:34
Vasta viitega
Vasta

Ma ei loe delfi kommentaare juba ammu. Alguses, 5a tagasi oli ju päris huvitav, lugesin ja kommisin ka. Aga peale seda kui 90% sealsetest "mõtteavaldustest" on lahmimine ja sõim, enam ei vaata, rääkimata kommneteerimisest. Delfi sõimu lugemine ei anna mulle midagi.

Loen ja osalen ainult kitsama ringi erialastes või hobiga seotud foorumites, näiteks tarkinvestori foorumis. Loen seda iga päev, sest siit saab uut infot, saan sellest infost targemaks, sellest on mulle midagi kasu.

Mulle tundub see avalikes kommentaariumites rämetsemine lastehaigusena. Tõsi, kahjuks on see väga pikaleveninud lastehaigus. Aga see lastehaigus sureb varem või hiljem ise välja. Pole vaja selle pärast väga pead vaevata ja riiklikke karme regulatsioone kehtestada.

Mis siis kui keegi kuskil peldikus/delfis ropendab? Mis siis juhtub? Midagi. See on sama, kui poe taga sarvikut juues sõimata ja ähvardada savisaart, valitsust ja ilmataaati. Ega selle peale ei hakka keegi sõimajat kohtusse kaebama. Las räuskab.

Ma jätaks otsustamise portaaliomanikule endale. Kui delfi omanik tahab, et tema foorumit külastaksid läbustajad ja uudised oleks kollased, siis las olla. Tema eesmärk on võimalikult suur külastajaskond, kes vahiks alateadlikult ka plinkivaid reklaame.

Tarkinvestori foorum on mõeldud hoopis teisele sihtgrupile. Ning seega on täiesti mõistetav, et siin kasutajad tuvastatakse, enne kui lastakse uksest sisse. Muidu muutuks ka siin läbuks ja tõsiseltvõetavad inimesed lahkuks.

Kokkuvõttes: las jääda meile nii peldik, turg, erialaklubi kui ka öölokaal. Sisenemise tingimused kehtestab koha omanik.

fun / Spetsialist / Postitused: 211
27 Nov 2008 14:45
Vasta viitega
Vasta

kristjan.lepik kirjutas:
Mulle tundub, et tarkinvestori mudel (registreerumine isikukoodiga, kõik selgelt vastutavad oma sõnade eest) toimib väga hästi - miks ei võiks see nii olla igalpool?

Ma pole teab mis suur kommentaaride lugeja (ja veel vähem kirjutaja), nii et võib-olla pole mu tähelepanekud õiged. Kui võrrelda näiteks EPL-i (nõuab registreerimist) ja Postimehe (avatud kõigile) kommentaare, siis PM-s on tõenäoliselt labasusi proportsionaalselt rohkem (pisut suurem anonüümsus ja ei pea sisse logima => lihtsam ennast välja elada).

Aga: ma ei mäleta, kuna ma EPL-s viimati mõnda sisulist ja asjalikku kommentaari nägin. Sinna on tekkinud mingi suhteliselt madala potentsiaaliga gäng, kes küll ei loobi roppusi, aga jutu adekvaatsus ja sisu on selline, et üle ühe võiks tüübid hullarisse panna. PM kommentaarides seevastu vahel harva siiski näeb ka midagi asjalikku.

Põhjus on ilmselt selles, et registreerimisega viitsivad vaeva näha ainult "Internet on elu" tüüpi grafomaanid. Milleks peaksin ennast EPL-i registreerima puhtalt selle pärast, et kommentaare saaks kirjutada? Samas, kui peaks juhtuma, et on mingi asjakohane repliik artiklile lisada, siis teeksin seda kindlasti PM all, kuna sinna saan selle kiiresti ja mugavalt kirjutada.

Kokkuvõttes sõltub kommentaaride tase eelkõige väljaande enda kvaliteedist ja orientatsioonist, mitte sellest, kas ja kui tõhusat isikuandmete kontrolli nõutakse. rate.ee on hoolimata registreerimisest rõvedusi täis, FT või WSJ blogide kommentaarid on sõimuvabad.

ostius / Kasutaja / Postitused: 42
27 Nov 2008 15:21
Vasta viitega
Vasta

Üks mu kolleeg läks hulluks. Mitte ülekantud tähenduses, vaid päriselt: diagnoositi depressiiv-maniakaalne sündroom, hoiti mõnda aega sundravil ja saadeti siis koos poetäie tablettide ja invaliidipaberitega koju. Mõnda aega tagasi saime kokku ja ta rääkis oma elu-olust. Tööd ta enam teha ei suuda, kuid aktiivse inimesena ei taha ka niisama passida. Oma aega sisustab ta sellega, et kommenteerib. Eriliseks meelelahutuseks peab ta teravaid teemasid, kus loob tihti mitu vastandlikku karakterit ja paneb need omavahel sõimlema. Ise vaatab teiste kommentaatorite reaktsiooni ja peab peenikest naeru.

See oli väga valgustav paljastus. Nüüd ma siis tean, et lisaks propagandistidele ja parteisõduritele võtavad kommentaariumites sõna ka vaimuhaiged. Hetkel on nad avaliku meedia üle võtnud, kuid järk-järgult imbuvad juba foorumitesse. Sestap saab ainult tervitada kohustuslikku registreerimist ning virtuaal-huligaanide karistamist. Näiteks mõnedes foorumites on kombeks määrata ebaviisaka käitumise eest n päeva "read-only" staatust.

raivonigul / Kasutaja / Postitused: 13
27 Nov 2008 15:38
Vasta viitega
Vasta

Mina saan asjast niimodi aru:
TI jaoks foorumi kvaliteet tähtis.

Defis on lugejate ja kommentaaride arv (kvantiteet) oluline. Kommentaaride ja nende lugejate arvust sõltub otseselt ettevõtte sissetulek, sisu on teisejärguline. Seega igasugune kommentaatorite piiramine vähendaks otseselt ettevõtte tulu.

Analoog sendi oktsion, kus tulu saadakse pakkumiste eest, mitte müügihinnast.

kiviko / Kasutaja / Postitused: 138
27 Nov 2008 15:39
Vasta viitega
Vasta

üks tuttav ärimees on rahulolevalt maininud vahel, et ta ikka pani jälle sellel ja teisel teemal delfis. nagu sellest sõltuks midagi, inimesed lolliks läinud.

Patrickmees / Kasutaja / Postitused: 35
30 Nov 2008 00:53
Vasta viitega
Vasta

Selline sõimamine on jama. Need on inimesed, kes elu sees ei julge kellelegi midagi otse näkku öelda. Need on argpüksid.

naked call / Kasutaja / Postitused: 21
30 Nov 2008 02:06
Vasta viitega
Vasta

kristjan.lepik kirjutas:

Mis te arvate?

isikukoodi nõudmine regamisel ei taga küll mitte kui midagi. halvemal juhul võidakse regada kellegi teise koodiga või siis lihtsalt juhuslikult genereerituga, mis küll validaatorist ludinal läbi läheb, aga ühegi isikuga seostatav pole. Selle vastu aitaks muidugi ID-kaardiga autentimine.

DmT / Kasutaja / Postitused: 172
30 Nov 2008 12:16
Vasta viitega
Vasta

Tsiteerin::
isikukoodi nõudmine regamisel ei taga küll mitte kui midagi. halvemal juhul võidakse regada kellegi teise koodiga või siis lihtsalt juhuslikult genereerituga, mis küll validaatorist ludinal läbi läheb, aga ühegi isikuga seostatav pole. Selle vastu aitaks muidugi ID-kaardiga autentimine.

Oleks lõpuks üks hea põhjus ID-kaarti tegema minna.

Aga jah, siia saidile suvalise isikukoodi ja nimega registreerimine küll mingi probleem pole.

tin / Kasutaja / Postitused: 76
02 Dets 2008 14:29
Vasta viitega
Vasta

kristjan.lepik kirjutas:
Memokraat kirjutab oma blogis:
Juba nädalaid ripub Delfi kommentaariumis üleval kommentaar, mis nimetab minister Urve Palot "litsikeseks", kuid toimetajaile see muret ei tee. Olgugi, et tegemist on solvanguga, mis tavaelus tooks kaasa kohtuasja, klõbistab ennast "doktoriks" nimetav kommentaator ilmselt seniajani kommentaariumides, mida pähe tuleb ja meediakanalid võtavad vastu raha klikkide eest, mis on tehtud tänu temale.

Asi pole loomulikult konkreetses juhtumis, vaid veenvas näites, et veebiväljaanded ei suuda tagada Eesti Vabariigi seaduste kehtimist. Ei tööta ei paljuräägitud "notice and take down" poliitika, "hea tava lepped" ega ka toimetuse enda võime kommentaaridest roppe solvanguid maha kustutada. Kuna sedasorti kommentaarid on massilised, ei aita ilmselt ka üksikud politseisse kaebamised.

Tuleb tunnistada, et lugesin ka kunagi kommentaare veebis - eriti kui delfis oli see võimalus, et sai reastada kommentaare antud hinnete järgi, selliselt sai kiirelt tuvastada rahva meelsuse mingi uudise suhtes.

Kuid juba mõnda aega pole enam kommentaaride lugemisega tegelenud, sest jutt on seal ikka väga rämedaks läinud, midagi huvitavat ei leia ja suures osas labane rämetsemine.

Seaduse silmis peaks iga solvang olema internetiruumis olema samamoodi karistatav nagu näost-näkku öeldes? Aga miks siis selline jura edasi toimub?

Mis te arvate?

Kristjan kuritegevus on võimalik ainult anonyymses keskkonnas.

Ja täpselt samamoodi nigu keegi ei hakka varastama naabrimehe telekat või minema lambist naabrimehe uksetaha ja ytlema talle et ta on munn, ei hakka ka internetis kegi kedagi personaalselt solvama. Solvata saab ainult siis kui on olemas anonüümsuse kaitse. Argade inimste mudel, aga ega julged ei hakka ka kedagi lambist solvama ju.

Interneti läbu ja see delfi peldik, kerkis tänu sellele, et kogu intrnett sai kättesaadavaks igaühele (Elioni ADSL) 2000ndendate alguses, ning delfiga kaasnes ka selline peldikuseina sündroom kuhu low int tegelased oma emotsiooni välja valasid.

90nendate keskpaigas kui internetiseltskond oli suhteliselt väike, ning iga vana aliase taga oli teada ka tema reaalne identiteet, siis tihtipeale juhtus noorte seas see et, kellegile anti fyysiliselt üle tahi tema internetikäitumise tõttu.

Aga jah, kuna siis ei olenud internet madala intellektiga, emotsioonidel baservuva eluvormiga inimestele kättesaadav (Loe: Liiga raske ja arusaamatu) siis olid kõik insuldid ja kommentaarid ja muidu ropendamine, suht koht iroonilise või sarkastilise alatooniga.

Sama võid ka lugeda kas TI või LHV foorumist kus insulte visatakse ikka aga märksa rafineeritumalt ja inteligentsemalt.

Mudel, igaüks saab kusta ja sittuda kui püksiluku lahti teeb, küll koristaja pärast ära koristab, ei ole kunagi internetis töötandud ja ei hakka ka toimima. Aga mudel kus iga vana kakihunniku kõrvale jääb ka tema visiitakaart või nimesilt, sunnib inimesi siiski WC-d kasutama või nurgataha varjuma.

Selleks, et välistada igasugune läbu ja rämps kommentaariruumist tuleb, käivitada autentimine, ning registreerimisleht teha selline et iga madala intellektiga inimene sellest ennast läbi ei näri.

Üks uus teema mida veel ei ole sügavamalt lahatud captcha-de ja turingi testide teemas on mõistatused. ja loogikatehted.

Kusjuures päris huvitav matrial psühholoogidele on teema kuidas kontsentreerida intellekti ning tekitada krgintellektide kogumid ja madalaintellektide kogumid ning kuidas ehitada filtreid mis sorteerivad inimesi.

Lõpus läks tekst naca eviliks :) aga noh nonüümsuse totaalne kadu on samamoodi hirmutav kui inimeste intellektide sorteerimine.

raivonigul / Kasutaja / Postitused: 13
02 Dets 2008 15:17
Vasta viitega
Vasta

Minu vaade delfi suhtes on: see on ärimudel
Mida rohkem kommentaare, mida rohkem klikke, seda rohkem tulu. Kelle asi see, mis seal tegelikult kirjas on. Nii kui hakata autoriseerima, kommentaaride arv väheneb, klikkide arv väheneb, tulu väheneb - kellele seda vaja on?

stocker / Kasutaja / Postitused: 1015
02 Dets 2008 15:43
Vasta viitega
Vasta

Kõigile. Välaarvatud omanikele.

joseph / Kasutaja / Postitused: 218
16 Dets 2008 02:14
Vasta viitega
Vasta

ei ole välistet, et Delfi ka põhja kõrbeb....isegi nagu oleks nats lõhna tunda...

uus teema >   vasta >    
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1