| Balti börsid > Arco Vara (ARC1T) |
|---|
| Mine lehele Eelmine 1, 2, 3 ... , 56, 57, 58 Järgmine |
| < Tagasi foorumi "Balti börsid" teemade indeksisse | uus teema > vasta > |
mansaft / Kasutaja / Postitused: 495
20 Nov 2009 14:48
Vasta viitega
Vasta
| jamesblond2 kirjutas: |
| mida pead silmas õiglase väärtuse all? turuväärtust? vaevalt ükski audiitor suudab sellist imelooma pastakast välja imeda. minu teada audiitoril sellist kohustust küll pole, et ta peaks tagama, et aruannetes oleks varad turuväärtuses kajastatud. audiitori kohustus minu teada peaks olema kontrollida, et varad ja kohustused oleks kajastatud vastavalt standarditele ja mänguruumi on seal omajagu. see mida ütlevad nõuded kuidas sul peavad olema varad kajastatud ja see mis on nende varade turuväärtus võivad olla kaks eri asja.
olen ise küll ülimalt kindel, et arco bilanss on turuväärtuse seisukohast korralikult õhku täis ja arvestades varade mahtu siis kasvõi väikegi allahindlus sööb jubedalt netovarasid. |
Oh ei, kullake. Audiitori ülesanne muuseas on ka saada kindlus selles osas, et bilansis kajastatud varade turuväärtus on suurem kui bilansiline maksumus. Ta ei pea seda ise hindama, võib kasutada ka mingi kinnisvarabüroo hinnangut, aga mingisugune hinnang peab olema. Vastasel juhul tuleb tõenäoliselt märkusega otsus, et "ei pruugi kajastada tegelikku väärtust".
Audiitor ei saa küll juhatust sundida midagi tegema, tal on võimalik ainult kas oma otsust üldse mitte anda, kui asjad on väga hapud, või teha märkusega otsus, et x asi on/võib olla valesti. Otsest õigust öelda, et peate alla hindama, audiitoril ei ole.

jamesblond2 / Kasutaja / Postitused: 375
20 Nov 2009 16:29
Vasta viitega
Vasta
jään eriarvamusele. minu teada audiitor kindlasti ei otsi mööda linna taga eksperte et hinnata mis on näiteks lao või autopargi või kontoritehnika turuväärtus. kas amortimäärad on õiged jne. kui kinnisvara kajastatakse mitte põhivarana vaid kinnisvarainvesteeringuna siis jah tõepoolest leitakse kinnisvaraekspert, aga palun näidake täna inimest kes hindab sendise täpsusega kinnisvara turuhinda?
ma tegelikult tahtsin eelmise postitusega öelda seda, et igasugu analüüside tegemisel võtta bilansi numbreid absoluutse tõena on ebapädev. ja seda isegi siis kui all on audiitori pos järeldusotsus. bilansi eesmärk pole kajastada ettevõtte varade turuväärtust minu teada.
rääkides konkreetselt arcost. küll nemad juba eksperdi leiavad kes kinnisvara ilusasti ''turuhinda'' hindab.

mansaft / Kasutaja / Postitused: 495
20 Nov 2009 16:48
Vasta viitega
Vasta
Sul on otseloomulikult õigus eriarvamusele jääda, aga minu ametialased kogemused nii audiitori assisteerimisel kui ka ettevõtete väärtuse hindamisel audiitorite tarbeks panevad mind oma arvamuse juurde jääma :)
Muuseas, bilansi üks eesmärkidest on üldjuhul kajastada ettevõtte varasid konservatiivsuse põhimõttel. Ehk siis kas turuväärtuses või soetusmaksumuses, sõltuvalt sellest, kumb on madalam. Üles hindamine on lubatud ainult teatud juhtudel, Eesti normid ei luba üles hinnata sisuliselt midagi peale kinnisvarainvesteeringute ja varade, mille turuhind kujuneb börsil.
Praktikas ei pruugi jah audiitori märkusteta hinnang alati tähendada kõikide põhimõtete järgimist, kui audiitor/hindaja on ebakompetentne/"masseeritav" või kõike korraga. Samas ei hakata sente saagima, kui ettevõtte bilansimaht on sada milkut ja kogu kinnisvara maksab 50kEEK, siis ei viitsi praktikas keegi selle sara väärtusega eriti vaeva näha.

jamesblond2 / Kasutaja / Postitused: 375
20 Nov 2009 18:44
Vasta viitega
Vasta
kasutan hetkel veel õigust jääda eriarvamusele aga see võib muutuda :)
ma arvan, et see on tegelikult investeerimisel oluline valdkond. oleks tore lugeda ka teiste arvamusi aruannete ja eriti just bilansi teemal. küsimus on siis sisuliselt selles, kas siinne seltskond võtab investeerimisotsuse tegemisel ettevõtte poolt koostatud auditeeritud aruandeid puhta kullana või tasub suhtuda skeptiliselt vaatamata sellele, et all on audiitori allkiri ja aruannete koostamisel lähtutakse konservatiivsuse printsiibist.
kui mu postitusi lugeda, siis tõin välja, et minu teada bilanss ei kajasta turuväärtust ja see polegi tema eesmärk. küll aga ei tähenda see automaatselt, et bilanss hindab varasid üle ehk ettevõtete bilansid on õhku täis.
konservatiivsuse printsiip on väga õige ja nii ongi. reeglina on bilansis varad hinnatud pigem oluliselt alla turuväärtuse. näiteks põhivarasid jne ei tohigi üles hinnata.
bilansi ja varade turuväärtuse osas ma ei pea silmas, et audiitorid meelega midagi sahkerdavad. lihtsalt kui võtta ette kasvõi raamatupidamisstandardid siis tihti on selgelt kirjas kuidas teatud asjad tuleb bilansis kajastada ja mingist turuväärtusest pole nagu juttugi. arvan, et kui ajada seadustest näpuga järge ja teha kõik juriidiliselt korras siis võib järeldusotsus olla OK aga reaalsus pisut teine.
auditeerimisel minu teada palju subjektiivsust. on juhatuse hinnangud jne. tuginetakse ekspertide hinnangutele. on kuluarvestuse küsimused ehk kuidas soetusmaksumus saadi, mis arvestusmeetodeid kasutatakse jne.
ehk me jõuame välja sinna, et kui turg on olnud kiires vabalanguses ja likviidsus on kadunud siis kes kurat ütleb mis on turuväärtus et üldse jõuda teemani kumb on madalam, soetusmaksumus või turuväärtus. vähimagi kahtluse korral tuleks viia läbi allahindlus aga isegi kõige konservatiivsem lähenemine võib olla liiga optimislik nagu me praeguses kriisis näeme.
konkreetselt arcost rääkides paistab, et kinnisvaras ja majanduses tervikuna on põhi on käes aga minu arvates auditeerimist ja allahindlusi ei tehta aastas piisavalt tihedas tempos ning arco puhul on endiselt bilansis õhku.
hiljuti oli ju arco puhul ka see mingite investeeringute või misiganes müümisuudis. tehingust saadi vist täpselt ei mäleta kas oli 5, 15, või 50 milj kahjumit. ehk sisuliselt bilansis oli üks number, reaalne tehing tehti teise numbriga. vähemalt minu silmis tekitab see küll küsimusi, et kui homme kogu arco likvideerimisse saata, mis see number sealt siis tuleb lõpuks.
analüüsimisel ma ise küll kunagi ei eelda, et finantsaruanded on puhas kuld ja liidan netovaradele kasumit ja diskonteerin rahavooge ning saan ettevõtte õige väärtuse.

Edson / Kasutaja / Postitused: 76
20 Nov 2009 19:07
Vasta viitega
Vasta
Üldiselt ei ole ettevõtjal põhjust raamaupidamise aruannetesse soga sisse kirjutada sellel lihtsal põhjusel, et needsamad aruanded on juhile tähtis infoallikas, sealt on näha kuidas ettevõttel läheb.
Kui juhil on soov või vajaduse petta, siis saab seda teha. Hea audiitor suurt pettust läbi ei lase. Ja kui laseb, siis varsti on see audiitorfirma pankrotis. Audiitor müüb usaldust.

janek133 / Kasutaja / Postitused: 573
27 Nov 2009 20:28
Vasta viitega
Vasta
https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=375497&messageId=449270

kristjan.lepik / TI / Postitused: 23960
08 Dets 2009 19:54
Vasta viitega
Vasta
Arco Vara müüs osaluse Ukraina ettevõttes, tehingust saadi 250 (kakssada viiskümmend) eurot.
https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=377090&messageId=451313

raulm / Kasutaja / Postitused: 211
11 Dets 2009 12:28
Vasta viitega
Vasta
http://www.ehitusuudised.ee/Default.aspx?ArticleID=515f1a6b-98be-40b7-a2b2-9efdfa963165

kaido75 / Kasutaja / Postitused: 414
16 Dets 2009 08:02
Vasta viitega
Vasta
Täna toimub Hillar Tederi firmale Ühendatud Kapital kuulunud kinnistute kaasomandite enampakkumine, mis on tülli pööranud võlausaldajad Swedbanki ja Arco Vara. Viimane süüdistab panka enda raha päästmises ja teiste võlausaldajate huvide eiramises.
http://www.ap3.ee/article/2009/12/16/Kinnistus_poorasid_Arco_Vara_ja_Swedbanki_tulli

16 Dets 2009 11:55
Vasta viitega
Vasta
Eks teise järjekoha hüpoteegiga pead alati arvestama sellega, et esimese järjekoha hüpoteegi omanik tõenäoliselt kehtestab mängureeglid.
Ei saa siiski hästi aru Swedbanki väitest: "Küll aga saame kinnitada, et oleme tegutsemas selle nimel, et leida kõikide osapoolte huvidele kõige paremini vastav lahendus," - huvide konflikt esimese ja teise järjekoha vahel paistab selgelt olemas ja pank ju praegu puhtalt on protsessi kiireks ajanud seetõttu, et oma huve juhtida?

JP / Kasutaja / Postitused: 598
17 Dets 2009 13:12
Vasta viitega
Vasta
| kaido75 kirjutas: |
| Täna toimub Hillar Tederi firmale Ühendatud Kapital kuulunud kinnistute kaasomandite enampakkumine, mis on tülli pööranud võlausaldajad Swedbanki ja Arco Vara. Viimane süüdistab panka enda raha päästmises ja teiste võlausaldajate huvide eiramises.
http://www.ap3.ee/article/2009/12/16/Kinnistus_poorasid_Arco_Vara_ja_Swedbanki_tulli |
Ma kaldun uskuma, et see oli alles esimene pääsuke...

17 Dets 2009 13:17
Vasta viitega
Vasta
Arcos oli vasak äär vahepeal tühi juba, aga eks see Tederi tagasi äraliikumine hea uudis ei olnud ka.

Urmass / Kasutaja / Postitused: 79
17 Dets 2009 13:59
Vasta viitega
Vasta
Tederi nõue peaks olema 4,1M EUR bilansis. Nii et isegi kui Arco võidab arbitraazivaidluse ja nõue tunnustatakse esmaspäeval, siis tundub et neile jäävad ikkagi tühjad pihud. Q4 on sellisel juhul 64M EEK-i lossi tulemas, pluss võimalikud mahakandmised kinnisvaraportfellis.

Kalle Kose / Proff / Postitused: 1770
22 Dets 2009 11:41
Vasta viitega
Vasta
Arcol siis oodatud sündmus lõpuks käes, parem äär hetkel aktsiatest tühi.
Arco Investeeringute AS võitis arbitraažikohtus Ühendatud Kapital AS-i
21.12.2009 tegi Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Arbitraažikohus otsuse, millega
rahuldas Arco Investeeringute AS nõude ja mõistis Ühendatud Kapital ASilt välja
Arco Investeeringute AS kasuks põhivõlgnevuse summas 10 000 000 USD, ehk
109 253 000 Eesti krooni (ca 6 982 539 EUR), põhivõlgnevuselt arvestatud
intressid summas 906 666 USD, ehk 9 905 598.05 Eesti krooni (ca 633 083 EUR) ja
viivised summas 773 698,60 USD ehk 8 452 889.31 Eesti kooni (ca 540 238 EUR),
kõik kokku 11 680 364.64 USD ehk 127 611 487.36 Eesti krooni (ca 8 155 860
EUR). Lisaks peab Ühendatud Kapital AS hüvitama ka Arco kohtukulud kokku summas
1 099 417.20 Eesti krooni (ca 70 265 EUR).

22 Dets 2009 12:06
Vasta viitega
Vasta
Eks nüüd küsimus, kuidas Ühendatud Kapitalilt selle raha kätte saab (ei ole lihtne). Swedi kiirelt suunatud Ühendatud Kapitali kesklinna kinnistute müük siis ilmselt oligi seotud selle teemaga.

22 Dets 2009 12:13
Vasta viitega
Vasta
Ja nagu päris paljudel juhtudel viimasel ajal kohalikus majanduskeskkonnas, ettevõtete puhul päris oluliseks muutunud juriidilised nüansid (ajastu märk ehk seegi, et börsil ka kohtutoimik).

janek133 / Kasutaja / Postitused: 573
22 Dets 2009 12:59
Vasta viitega
Vasta
Kas on üldse lootust sealt midagi saada?

22 Dets 2009 13:02
Vasta viitega
Vasta
Mulle paistab, et tänane uudis väga palju ei muuda - rohkem raha sellega vist ei too kui eilse juriidilise seisuga.

22 Dets 2009 16:11
Vasta viitega
Vasta
Arco ongi üsna pahane Swedi ja Ühendatud Kapitali tehingu peale:
Arco Vara sõnul tegid Swedbank ja Ühendatud Kapital alatu kokkuleppe, mille tõttu Arco Vara nõuded Ühendatud Kapitali vastu võivad jääda rahuldamata.
http://www.e24.ee/?id=204069

| Mine lehele Eelmine 1, 2, 3 ... , 56, 57, 58 Järgmine | ||
| Lehekülg 57, lehekülgi kokku 58 | ||

Urmass / Kasutaja / Postitused: 79
20 Nov 2009 14:25
Vasta viitega
Vasta
ok selge, ma arvasin et Arco peab laskma igal aastal Colliersil oma varad ümber hinnata (olgu see hinnang siis kuitahes adekvaatne). kui sellist kohustust ei ole, siis võidakse loomulikult sellise bilansiga edasi kummi venitada.